среда, 10 апреля 2013 г.

Твердопаливні котли тривалого горіння


Враховуючи нестабільну ситуацію з газом, твердопаливний котел є гарною альтернативою газовим котлам. Сучасний твердопаливний котел має низку переваг по зручності експлуатації, в ефективній системі опалення обов'язково присутній циркуляційний насос, для якого необхідно безперебійне живлення, з цього питання з харчуванням потрібно вирішувати незалежно від того, який у вас котел. Простіші твердопаливні котли з не дуже високим ККД не залишить ваш будинок без тепла навіть за відсутності електроенергії (природно якщо у вас стара гравітаційна система).

Твердопаливні котли - які вони бувають?

Твердопаливний котел - це теплогенератор який передає енергію, що виділяється при спалюванні палива теплоносію. Основний критерій при виборі котла - це його ККД.
Котли на твердому паливі бувають чавунні і сталеві. Чавунний котел має великий розрахунковий термін експлуатації, але при цьому має ряд мінусів, завдяки яким найпопулярнішими є сталеві твердопаливні котли.
Форма теплообмінника чавунних котла далека від досконалості, тому навідуватися до топки доводиться дуже часто, температурний перепад або замерзла вода в казані, а також механічне пошкодження може ВИКЛИКАТИ текти котла. Ремонт чавунних котла дуже проблематичний, виробники запевняють, що лопнула чавунну секцію можна поміняти, але насправді поміняти секцію на пропрацював пару сезонів котлі практично неможливо через що утворився нагару.
Форма теплообмінника сучасного сталевого котла дозволяє отримати максимальний ККД, а якщо виникне проблема з Течь, то Її може усунути Кваліфікований зварювальник. Якісний твердопаливний котел має достатню товщину сталі на теплообміннику і тому при правильній експлуатації прослужити дуже довго.

При виборі твердопаливного котла слід звертати увагу на такі фактори:


1.Яке паливо для вас важливіше? Наприклад, уточніть, яким паливом користуються ваші сусіди, де його купують і скільки це коштує. За калорійністю найкращим паливом є кам'яне вугілля, насінини або горіх бажано марки Д і Г (довгополум'яне, газовий). Наприклад, якщо для вас у вигляді палива підходить вугілля, перед покупкою котла обов'язково уточніть, чи є для цього котла вугілля основним паливом, або він розрахований для роботи на дровах, а вугілля є додатковим паливом. Це дуже важливий момент, оскільки продавці іноді вказують два види палива, але не уточнюють, якою основною. Якщо ваш вибір - це дрова, будьте готові, що підкидати їх потрібно буде приблизно в два рази частіше, ніж вугілля.
Для топки дровами варто звернути увагу на величину завантажувальних дверцят і самої камери. Чим більше дров ви можете завантажити в топку, тим рідше вам доведеться їх подбрасивать.Котли на дровах можуть мати недостатню товщину сталі і експлуатувати їх на вугіллі протипоказано.
На дровах існують піролізні котли. в яких в одній камері відбувається тління деревини, а в іншій - допалюються виділяються при тлінні гази. У теорії вони дуже економічні, але насправді дуже вимогливі до палива. Дрова повинні бути ідеально сухі, а система опалення повинна мати величезну термоізольовану буферну ємність і додаткову дорогу автоматику, тільки в цьому випадку піролізний котел буде правильно працювати.
У вигляді палива альтернативно застосовуються і такі види палива як пресовані брикети. За своєю калорійністю вони наближаються до вугілля, але на відміну від вугілля НЕ спікається і більш екологічні, залишається питання цени.

2.Является твердопаливний котел основним або він підбирається як додатковий? Якщо котел здобувається як резервний і працюватиме зрідка, абсолютно не має сенсу купувати найдорожчий і найдосконаліший котел на твердому паливі.
У тому випадку, якщо потрібен котел для постійного опалення, доводиться шукати компроміс між вартістю і зручністю експлуатації. Недорогі котли, як правило, мають невелику площу теплообмінника і недостатню товщину сталі (якщо це сталевий котел). Дорожчі і досконалі котли можна дізнатися за великої ємності води і значному вазі. Тривожним сигналом може бути невисока максимальний тиск котла в нормальному котлі - це не менше 2 Бар. Простий котел з невеликим теплообмінником буде споживати більше палива, не дасть стабільної температури і тиску в системі, а найнеприємніший момент полягає в тому, що до нього необхідно часто звертатися, щоб підкидати паливо.

3.Яка у вас система опалення і чи є у вас автономне джерело електроживлення? Відомо, що для сучасної системи опалення необхідний як мінімум один циркуляційний насос, а це передбачає наявність електроенергії. У наших умовах можуть виникати перебої, тому необхідно мати альтернативний безперебійне джерело (блок безперебійного живлення, генератор, вітрогенератор).
Розтоплений твердопаливний котел неможливо зупинити як газовий або електро-, тому при аварійній зупинці циркуляційного насоса кипіння не уникнути. Якщо ви усвідомите необхідність безперебійного живлення, то, вибираючи твердопаливний котел, вас не буде бентежити електронний блок управління і вентилятор, встановлений на котлі.
Отримати повністю незалежну систему опалення можна єдиним (дідівським) методом гравітаційної циркуляції, коли нагріта вода за рахунок різниці температур піднімається по центральному стояка великого діаметру в верхню точку будівлі і звідти по невеликих ухилам через радіатори опускається вниз. Тільки у випадку застосування такої гравітаційної системи має сенс вибирати котел, який не обладнаний електронним блоком управління. Відсутність стабільної регулювання температури і низька ефективність такого котла протистоять повної енергонезалежності, навіть коли в окрузі не буде електрики, у вашому будинку буде тепло і затишно. Однак, на практиці більшість людей віддають перевагу сучасний системи з циркуляційними насосами і додатковими джерелами пітанія.

4. Твердопаливні котли з автоматичною подачею палива. В європейських країнах широке розповсюдження отримали твердопаливні котли, обладнані пристроями автоматичної подачі палива.
І це не випадково - вони володіють величезними перевагами, якими, на жаль, наш споживач не може скористатися в повному обсязі через високу вартість устаткування, відсутності серйозної сервісної підтримки (в якій потребують рушійні механізми цих котлів). Пелетні котли можуть працювати в залежності від типу пальника на таких видах палива як вугілля фракцією до 25 мм, деревні гранули (pellets), суха деревна стружка. Найголовніша перевага в тому, що, завантаживши бункер один раз, до котла не потрібно звертатися довгий час від трьох до семи і більше днів залежно від розмірів бункера. ККД цих котлів дуже високий, викиди в атмосферу мінімальні, встановлена ​​температура підтримується стабільно, що дозволяє використовувати погодозалежні програматори. Природно, для роботи цих котлів необхідно автономне електричне живлення - простим безперебійником тут не обійтися.
Ще одне цікаве рішення камін з водяною сорочкою який виконує роль твердопаливного котла.

Якщо ви визначилися, який котел вам потрібен

- Будьте готові до витрат на димохід, без якого не може працювати жоден твердопаливний котел.
Димохід твердопаливного котла в ідеалі повинен бути утепленим - сендвіч труба чи гільзованний цегляний. Висота його повинна становити мінімум 6 метрів, а перетин потрібно уточнювати залежно від котла. У випадку (економ-варіанту) можна обійтися і не утепленим димоходом, але без конденсатовідвідника, термін служби котла може значно скоротитися.
Вертикальна труба димоходу в нижній частині повинна закінчуватися лійкою або ревізією, а патрубок від котла повинен бути вмонтований трохи вище за допомогою трійника, тоді кислотний конденсат, що виділяється при перепаді температур, буде стікати в ревізію, а не в ваш котел.
Для більш ефективної експлуатації твердопаливного котла при можливості рекомендується встановлювати більшу термоізольовану буферну ємність і додаткову автоматику це дозволяє значно збільшити час між закладками палива. На жаль, не завжди є можливість спорудити
буферну ємність, яка в ідеалі повинна відповідати 50 літрам на 1 кВт.
Варто відзначити, що буферна ємність меншого обсягу так само може зробити експлуатацію твердопаливного більш зручною.
Всім відомо, що будь-яка система опалення повинна бути обладнана запобіжним клапанами, які в разі аварійної ситуації скидають тиск, для твердопаливного котла це дуже важливий момент і тому рекомендується ставити два скидних клапана як на подачу, так і на обратку.
Взагалі в ідеальному випадку обв'язку твердопаливного котла повинні виробляти монтажники, які мають досвід роботи саме з котлами такого типу.
Котли на твердому паливі в часи постійно піднімається ціни на газ є гарною альтернативою для опалення вашого будинку, - адже запас палива можна сформувати ще влітку і взимку ні від кого не залежати.

Як правильно експлуатувати (топити) твердопаливні котли тривалого горіння.


Отже, ви стали власником сучасного твердопаливного котла, що робити далі?
Хороші котли на твердому паливі, як правило, забезпечені блоком управління і вентилятором наддуву покликаними, підтримувати задану температуру теплоносія.
Принцип роботи блоку управління у всіх твердопаливних котлів однаковий, з термодатчика в сорочці котла, в блок управління надходить сигнал про температуру теплоносія, якщо температура опускається нижче заданої користувачем, то блок управління включає вентилятор наддуву і (наганяє) необхідну температуру.
Після того як твердопаливний котел тривалого горіння досяг встановленої температури, вентилятор вимикається і блок управління переходить в режим очікування (тління) а коли температура падає, знову включається вентилятор для підняття температури.
У режимі очікування, періодично, короткочасно включається вентилятор для того, що б паливо зовсім коли загасало і для видалення газів з камери згоряння.
Через шуровочні дверку (це середня, або друга знизу дверцята) закладаємо папір і дрібну тріску для розпалювання, наверх через завантажувальну дверку (це третя знизу дверцята) додаємо більші дрова, а на них зверху не багато вугілля (якщо ми зібралися топити вугіллям). Підпалюємо папір даємо трохи розгорітися трісках. Якщо у вас котел недавно працював, а димар добре прогрітий і має достатню тягу, можна просто закрити дверки і включити блок управління, встановивши при цьому необхідну температуру теплоносія. А через деякий час, вимкнувши блок управління і акуратно (повільно) відкривши дверку топки, переконається, якщо там вже загорілася та частина вугілля, яку ми попередньо додали на дрова, значить можна завантажувати основну порцію вугілля. При цьому, не закриваючи щілини в передній частині колосникових грат.
Все тепер котел сам подбає про підтримку температури. Єдине що не надто якісне вугілля має властивість коксоваться, з цього рекомендується його іноді ворушити в процесі горіння шару. Ще один спосіб боротьби з коржем це закладати паливо бутербродом дрова вугілля, дрова вугілля.
Це був варіант з прогрітим димоходом і сухими дровами, звичайно все-таки після розпалу паперу потрібно відкрити нижню дверку зольника і не включаючи вентилятор дати деякий час для того, що б паливо розгорілося на природній тязі. У міру посилення горіння і прогріву димоходу тяга буде значно посилюватися, після чого закриваємо дверцята і включаємо блок управління.
Якщо у вас новий димар, чи ви їм давно не користувалися, перед розпалюванням твердопаливного котла його необхідно прогріти, для цього потрібно в ревізії димоходу палити папір поки з'явитися і посилиться тяга в димоході і тільки після цього починати розтоплення.
Твердопаливний котел тривалого горіння Логіка дозволяє топити його як шаром, так і прогоранням це дає можливість збільшити час роботи на одному завантаженні. Для цього завантажуємо топку дровами доверху, а зверху через завантажувальний (третя знизу) дверку кладемо тріску і папір. Розпалюємо папір, чекаємо, поки загориться тріска, акуратно закриваємо дверку і включаємо блок управління. Якщо все добре, то поступово верхній шар розгорається і котел працює, а паливо поступово прогорає зверху вниз.
Варто пам'ятати, що поки система не прогріється, всередині котла на стінках теплообмінника можливе випадання конденсату, це видно по течі з лючков (іноді це можуть бути великі калюжі під котлом). У більшості випадків це явище тимчасове якщо у Вас хороша циркуляція, то після прогріву системи, як правило, конденсат зникає. Якщо будинок і система холодні рекомендується дати деякий час попрацювати на високій температурі (звичайно при цьому витрата палива буде великий), а вже потім плавно знизити її до необхідної. Якщо все це не допомагає, тому що перепад температури між подачею і обратку великий тоді потрібно обладнати систему пристроєм для підмішування гарячої води подачі в обратку.

Видалення золи в котлі.

Періодично в залежності від зольності твердого палива, необхідно видаляти золу з зольника. З дровами все просто згорять, а зола сама обсипається в зольник, з вугіллям ситуація ускладнюється, шлак видаляти складніше, але тривалість роботи котла при одній завантаженні на вугіллі більше в два рази.
Непогано зарекомендував себе спосіб завантаження в твердопаливний котел дров з додаванням невеликої кількості вугілля.
Трохи про блоки управління, якими комплектуються твердопаливні котли.
Як вже говорилося вище, блок управління котла виконує свою основну функцію підтримки заданої температури теплоносія в котлі. У блоці управління так само передбачені функції регулювання швидкості вентилятора і періодів між продуваннями та їх тривалість. Все це дає можливість налаштувати котел на будь-яке паливо, зрозуміло, що для сухих дров не потрібна повна потужність вентилятора, тому що вони будуть дуже швидко згоряти, а вугілля навпаки вимагає більше кисню і хорошу тягу димоходу. У задній частині котла є шибер, яким при необхідності можна додатково регулювати тягу.
Ще до блоку управління є можливість підключення циркуляційного насоса. Для чого це потрібно? Підключений до блоку насос не увімкнеться, поки котел не набере температуру, а так само якщо твердопаливний котел довгий час не набирає температуру (наприклад закінчилося паливо) включиться режим анти замерзання і насос періодично буде ганяти воду по система що б вона не замерзла.
Додатково до пульта управління можна підключити насос на бойлер непрямого нагріву, якщо він у вас передбачений в системі. Цей насос буде включатися, коли температура води в бойлері буде опускатися нижче заданої, так само можна встановити режим пріоритетності, коли котел в першу чергу дає тепло на систему опалення, а вже потім на бойлер або навпаки варіант для літа.
Якщо у вас встановлений блок безперебійного живлення з не великим акумулятором тоді краще відмовитися, від підключення насосів через блок управління, а всю енергію подати на циркуляційний насос у системі. Коли в мережі на довгий час пропаде електрика головне завдання не дати зупинитися воді. При цьому на блок управління котла і відповідно вентилятор наддуву витрачати заряд акумулятора не потрібно нехай котел навпаки потихеньку згасає, що знизить ризик закипання води.Две головних завдання для безпечного використання твердопаливних котлів, це забезпечити безперебійну циркуляцію води і аварійне скидання тиску в системі (це на увазі справний НЕ закипілий скидний клапан встановлений якомога ближче до котла).
Якщо вам була цікава ця інформація, проголосуйте, клікнувши на кнопочку внизу.

Матеріал частково або повністю був зкопійований з ресурсу www.kotel-caldera.com.ua/tverdotoplivnie_kotli_dlitelnogo_goreniia

Комментариев нет:

Отправить комментарий