суббота, 20 апреля 2013 г.

Фіни настільки вірять у цілющість своєї лазні, де пар сухий і температура вище, ніж у російській, - кажуть, сауною може користуватися кожен, хто здатний до неї дійти. У Росії сауна довго була великою екзотикою, і дійти до неї міг не кожен. Прародителькою фінської сауни, так само як і російської лазні, була курна зроблена з колод хата, тобто лазня "по-чорному". У російській лазні і в сауні отримували пару, поливаючи водою розжарені камені. Росіяни і фіни завжди користувалися віниками, а коли розігрівалися, занурювалися в холодну воду або обтиралися снігом. Влаштовують фіни сауну в дерев'яних будиночках, у красивих озер, вони красиві і комфортабельні. Фіни відвідують сауну з дитинства і до глибокої старості.
Основна відмінність між фінської і російською лазнею полягає в тому, що в першій повітря більш гарячий (до 100 0 і навіть 120 0 -1300 0 С), але менш вологий (4-5%). Температура повітря в російській лазні значно нижче (до 40 0 ​​-600 0 С), але він змішаний з парою, і вологість повітря сягає 40%.
Сауна менше за розміром, ніж російська лазня. Розміри 2,5 х2х2. Полиці влаштовують в парній в два яруси. Лави в лазні влаштовують у двох рівнях: верхня - на відстані 1 метра від стелі, нижня - 70 см від верхньої. Розташовуються полки під прямим кутом до стіни.
Встановлена ​​спереду і трохи вище рівня верхнього полку планка дозволяє тримати ноги вище положення голови і лежати в різних позах. Підводити воду в парилку сауни не треба, тому в сауні не миються.
У сучасній сауні застосовують металеві печі, які опалюються дровами або електроенергією. У них немає цегляної кладки, коли в сауні паряться, печі нагріваються безперервно.
Піч розташовують у ближньому до дверей куті. Незалежно від місця розташування і типу печі навколо неї встановлюють запобіжні огородження.
Нагрівання парної лазні здійснюється за допомогою кам'янки. Нагрівання парної за допомогою кам'янки більш поширений в російській лазні. Купа каміння, покладених у димоході печі або поверх електричних нагрівачів, акумулює тепло під час топки і потім віддає його повітрю. Непрямий підігрів лазні м'який і стабільний, і якщо камені розжарені до 4000 0 С, висока температура в парній зберігається тривалий час.
Банні печі в магазині pelletshome.com.ua передбачають використання деталей промислового виробництва. У них швидко підвищується температура, що дозволяє приступити до банних процедур вже через 30 хвилин після початку топки. Виключена небезпека отруєння чадним газом, так як печі закриті з усіх боків металом, а камені нагріваються за рахунок того, що гарячі гази віддають своє тепло металу, а він у свою чергу - кам'яної засипці.
Конструкція моделей і їх якість відповідає суворим стандартам і пожежобезпеки.
Серія каменок, в яких для розігріву використовуються дрова, складається з декількох моделей, що відрізняються розмірами, комплектацією і матеріалами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий